top of page

Gruusia köök: hatšapuri Mamukel Gorelašvili retsepti järgi

Gruusia on kahtlemata üks kokakunsti kantsidest. Ida-Gruusias on populaarsed lihatoidud, Lääne-Gruusias on aga hinnas taimetoidud ning teravad maitsed. Gruusia köögis kasutatakse palju erinevaid maitseaineid ning -taimi: pipart, pähkleid, värske koriandrit, peterselli, rohelist küüslauku ja palju muud, mida Eestis ei leidu.


Hatšapurisid teavad nimepidi ilmselt ka need, kes gruusia köögiga muidu tuttavad pole. Tuleb välja, et neid on lausa mitut sorti. Nii tehakse Adžaaria regioonis näiteks paadikujulist “adzarulit” munaga ja Imerethi regioonis ümmargust “imerulit”.


Foto: Lauri Laan


Eestis elav grusiinlane Mamukel Gorelašvili on õppinud söögitegemist oma emalt, kellelt ta võttis üle ka peakoka ameti Georgia Tavernas Tbilisi. Aastast 2020 on ta Gruusia gastronoomia saadik ning viib läbi gruusia õhtuid, et populariseerida Gruusiat ja selle imelist kokakunsti.

Õpime tema retsepti järgi valmistama imemaitsvat hatšapurit!

Vaja läheb:

1 l piima 1 sl suhkrut 1 sl soola 10-15 g kuivpärmi 1,5 kg jahu 150 g võid 100 g taimeõli 1,5 kg brõnza’t või pehmet lehmapiimajuustu 0,5 kg sulguni’t või mozzarella’t

Valmista nii:

  1. Sega soe (mitte kuum!) piim, suhkur, sool ja pärm omavahel. Lase segul seista 5 minutit, et pärm hakkaks elama.

  2. Lisa eelnevalt sõelutud jahu, sõtku ja lisa järk-järgult jahutatud sulatatud või. Aeg-ajalt vala paar tilka taimeõli peopesale, et tainas ei kleepuks käte külge.

  3. Sõtku tainas palliks, puista peale jahu ja laske sel üks tund seista. Sõtku uuesti ja jäta veel tunniks seisma.

  4. Riivi juustud jämeda riiviga ja sega omavahel.

  5. Lõika tainas 250-300 g tükkideks ja rulli need ühe sentimeetri paksusteks lamedateks kookideks. Pane peale juustutäidis, jättes servast vabaks 3-4 cm.

  6. Ühenda servad keskele kokku ja keera kook tagurpidi. Rulli uuesti tainarulliga kuni kook on taas 1 cm paksune. Määri pealt taimeõliga ja tee keskele auk.

  7. Küpseta ahjus 200-220 kraadi juures 20-30 minutit.

  8. Võta ahjust välja, kui see on kuldpruun. Määri pealt võiga, lase jahtuda ja serveeri.


bottom of page